Levenslang leren krijgt een revival?

Het was al duidelijk bij de beleidsverklaring van minister Crevits dat levenslang leren opnieuw in de spotlights zou worden gezet. De “leergoesting” wakker krijgen was als het ware een eerste wake up call. Op 1 april 2020 leverde SERV een adviesrapport af: ‘Levenslang leren: visie en partnerschap’. Een samenvatting zou te kort doen aan dit rapport dat gemakkelijk leesbaar is in een overzichtelijke tijdspanne. Het is een héél interessant werkstuk voor organisaties die gemotiveerd zijn om rond levenslang leren een aanbod willen ontwikkelen of projecten willen opzetten (bvb bij ESF).
Het levenslang leren krijgt er een behoorlijk vocabularium bij dat hoogstwaarschijnlijk de volgende jaren goed zal scoren: SERV wil een leercultuur ontwikkelen. Leervragen en –noden bij burgers dienen beter verkend. Leerincentives en –maatregelen zijn nog te onbekend. Leerinstrumenten, -aanbod en-vormen verdienen meer bekendheid. En wat te zeggen over leercoaches op de werkvloer?!
Om dit alles kleur en impact te geven stelt SERV in dit adviesrapport een partnerschap voor in plaats van een platform. Serv wil hiermee vooral de ambitie etaleren om de betrokken stakeholders te verbinden met mogelijke opdrachten. In de bijlage van het rapport vinden jullie vier inspirerende voorbeelden uit het buitenland (Nederland, Zweden, Verenigd Koninkrijk en Ierland). Zinvolle lectuur die kan inspireren bij projectontwikkelaars.
Bert Boone
Reactie toevoegen