Zal de activering vastlopen ?

Maarten Gerard maakt een sterke analyse in zijn artikel ‘Iedereen een job of wordt het een flop?’ (De Gids op maatschappelijk gebied -december 2019). Ik deel zijn analyse grotendeels. Maar ik zie ook positieve signalen die we nu moeten vasthouden en sterker maken.

Gerard stelt dat de zwakke groepen op de arbeidsmarkt die we nu hard nodig hebben, kampen met een historisch gebrek aan volwaardige aandacht. “De arbeidsparticipatie van bepaalde groepen nader bekijken en veranderen vereist namelijk ingrijpen op een hele reeks maatschappelijke gebieden: discriminatie, mobiliteit, zorg, huisvesting. Domeinen waar status quo of selectieve blindheid de norm waren.

Het is zeer terecht gesteld dat de overblijvende drempels voor de kwetsbare groepen vaak het beleidsdomein van werk overstijgen. Zonder oplossing voor deze drempels (en zet ook budgetbeheer er maar bij) zal de activering van onze arbeidsmarkt letterlijk en figuurlijk vastlopen. Maar zover is het nog niet. En dus liggen er kansen om nu te grijpen.

De recente massaal beantwoorde ESF-oproep rond activering is een schot in de roos en illustreert de zorg die leeft bij dienstverleners (en beleidsmakers) om werkzoekenden en inactieven in een breder investeringsperspectief te begeleiden. Niet de penaliseringscultuur overheerst, maar een positieve benadering om stappen vooruit te zetten, waardoor de kloof met een job verkleint. Dergelijke initiatieven moeten ons hoop geven. De opgezette samenwerkingen tussen partners op lokaal niveau geven opportuniteiten om te faciliteren, en elkeen te erkennen in zijn maatschappelijke rol en bijdrage. Als maatschappelijke actoren hebben we de verantwoordelijkheid om de factoren waardoor de persoon in kwestie niet kan werken, te belichten. En evenzeer om actiebewust samen er iets aan te doen.  Start 2020.

 

Bert Boone

Reactie toevoegen

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
CAPTCHA
Deze vraag is om te testen of u een menselijke bezoeker bent en om geautomatiseerde spam te voorkomen.

Downloads