De wil of onwil om te werken. Als leitmotiv

werkmensen

Er is een arbeidsdeal. De federale regering heeft - weliswaar nog te concretiseren - afspraken gemaakt. Onder andere de werkloosheidsuitkering wordt verhoogd de eerste zes maanden en wordt daarna versneld afgebouwd. Welk soort denken schuilt achter dergelijke beslissingen?

Te snel reageren vandaag geeft mogelijk de kritiek dat ik het net niet begrepen heb; dat het nog verder dient uitgewerkt, op maat,…

Maar ondertussen is de boodschap en de gewenning eraan gelanceerd en dringt ze door tot een veranderende mindset. Allicht hebben de regeringsleden andere groepen werklozen voor ogen dan degenen met wie ik dagelijks werk, met name zij die wél een jobperspectief zoeken. Want dan zijn we uiteraard uitgepraat. En kunnen we het enkel nog hebben over het volume en aandeel van beide subgroepen werkzoekenden. Zij die niet willen werken, verdienen geen werkloosheidsvergoeding en horen allicht daar niet thuis.

Maar wat doen we met al die werkwilligen voor wie de jobmatch niet lukt? Werkwilligen voor wie de verwachtingen van de werkgever te hoog gegrepen zijn? Bij wie de consulenten van VDAB en van partnerorganisaties zelf twijfelen aan de haalbaarheid van een jobperspectief?

Deze groepen – en ze halen de 100.000 – hebben geen boodschap aan ‘ontmoedigen door de uitkeringen op termijn te verlagen’.

Maatschappelijk zou het veel meer betekenen, als het recht op arbeid door de overheid voor hen concreet wordt gemaakt. Het welzijn van deze mensen zou er wel bij varen. Kunnen meetellen. Een bijdrage kunnen leveren.

Maar ik spreek weer in voorwaardelijke zin. Zolang ‘schuld en boete’  de scepter zwaaien, zullen deze groepen beschikbare arbeidskrachten op hun honger naar werk blijven zitten. En dat vind ik deze welvarende samenleving onwaardig.

Op naar een volgende deal dus graag!

Bert Boone

 

Reactie toevoegen

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
CAPTCHA
Deze vraag is om te testen of u een menselijke bezoeker bent en om geautomatiseerde spam te voorkomen.

Downloads