VDAB en haar partnerschappen bij de begeleiding van werkzoekenden

Op 9 mei haalde een HIVA- onderzoek naar de begeleiding van werkzoekenden de hoofdpagina van de krant De Standaard. Als kernpartners naar deze doelgroep toe kon ik niet laten om even te reflecteren.

De Leuvense onderzoekers hebben in campagnetijden meteen het politieke landschap geactiveerd. Jammer dat dergelijke discussies niet de aandacht krijgen in onverdachte tijden. Want er is een beleid gevoerd dat contraproductief inwerkt op de nood aan kwalitatieve ondersteuning voor kansengroepen. Hun tewerkstellingskansen zijn immers niet vergroot.

De Werkplekarchitecten zijn met een veertigtal ngo-organisaties al jarenlang partner van VDAB voor de arbeidsinschakeling van mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. De afgelopen jaren zijn zij gestimuleerd om voornamelijk via tenders contractuele samenwerkingen aan te gaan. Met een sterke focus op de prijsbepaling is het werkveld zeer concurrentieel met elkaar aan de slag gegaan. De kwaliteit en de intensiteit van ondersteuning boette daarbij in.

Vlaanderen heeft nood aan de VDAB als arbeidsmarktregisseur om in samenspraak met actoren de ondersteuning te kunnen verzekeren van werkzoekenden die het niet op hun eentje rooien om werk te vinden. Om dit naar behoren te kunnen invullen hebben zij gezonde partnerorganisaties nodig die structureel (langdurig) met hen kunnen samenwerken. Alleen onder die voorwaarde kunnen deze organisaties ten volle investeren. Het tender instrument is daartoe niet geschikt.

Vlaanderen heeft positieve ervaringen en resultaten op doelgroepbereik in haar werking naar werkzoekenden met een arbeidshandicap. Ook met dergelijke focus op 69000 werkzoekenden kunnen deze actoren van VDAB aan de slag. Het is immers van belang dat werkzoekenden zich niet gaan settelen in hun werklozen statuut, maar direct worden geactiveerd.

Er is dus werk aan de winkel.

Bert Boone

Dagelijks bestuurder Sterpunt Inclusief Ondernemen

Voor de Werkplekarchitecten

Reactie toevoegen

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
CAPTCHA
Deze vraag is om te testen of u een menselijke bezoeker bent en om geautomatiseerde spam te voorkomen.

Downloads