Vanzelfsprekende meerstemmigheid

Christophe .......van Gomad, de Awardwinnaar Inclusieve Onderneming tekende present op de algemene vergadering van Sterpunt Inclusief Ondernemen op 22 januari. De naturel en de bescheidenheid, waarmee hij vertelt over zijn bedrijf, ontroeren mij. Dit is een inclusieve ondernemer pur sang. Hij laat mensen en situaties op zich afkomen, analyseert de mogelijkheden en kiest, altijd opnieuw kansen gevend. En soms, botst ook hij op grenzen.

Op de vraag hoe hij een inclusieve bedrijfscultuur ontwikkelt, word hij stil. Hij is een starter, met inmiddels 15 medewerkers. Hij heeft nooit gedacht aan inclusiviteit. Hij krijgt het woord ook niet op de agenda binnen zijn bedrijf. "Inclusief, is dat niet iets vanzelfsprekend ? Wanneer werkzoekenden aankloppen, en we hebben volk nodig, krijgen ze een kans om werkervaring op te doen." Gomad staat open voor een diversiteit aan arbeidskrachten.

Communicatie tussen medewerkers en contacten kunnen leggen is voelbaar een hoge nood. "Het hoeft niet steeds over werk te gaan. Ook in een pauze eens kunnen babbelen over het voorbije weekend of over koetjes en kalfjes is van waarde." Geen vanzelfsprekendheid voor vluchtelingen en asielzoekers, recent aan het werk. Maar noodzakelijk om die samenhang en verbinding te voelen. Het is niet voor niets dat de bedrijfsruimte vol hangt met Nederlandstalige woorden: klink, deur,.....

"Heeft de Award wat teweeg gebracht?" Een publicatie in De Standaard leverde een pak aan reacties op: consultants, vrijwilligers ook, die bereid zijn om een vertaling naar het Arabisch te verzorgen. Vragen om mensen een stagekans te geven.... de kans op overbevraging dreigt. Maar de Awardwinnaar blijft rustig. Hij heeft een focus met zijn bedrijf en inclusiviteit hoeft hem niet aangeleerd. Hij is pur naturel in een bedrijf met een vanzelfsprekende meerstemmigheid. Chapeau.

Bert Boone

Reactie toevoegen

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
CAPTCHA
Deze vraag is om te testen of u een menselijke bezoeker bent en om geautomatiseerde spam te voorkomen.

Downloads