De toekomstverkenning naar 2050 krijgt een taal!

taal

Het onderzoeksrapport ‘Toekomstverkenningen over de arbeidsmarkt  en het onderwijs richting 2050' van Steunpunt Werk lezen, is een ‘must’. Namens de Werkplekarchitecten had ik het voorrecht ook de bedenkingen vanuit de sector erin te delen. Het is boeiend om zien hoe enkele begrippen geleidelijk op de voorgrond komen als voorbode van een nieuwe setting en tijdsgeest. Ik deel ze graag, met een knipoog naar 2050.

  • Onzekerheidsvermijding. Na Griekenland en Portugal schitteren de Belgen op de derde hoogste plaats wat hun vermijden van onzekerheden betreft. Flexibiliteit ten spijt, blijven we blijkbaar nog honkvast, trouw,..  en durven we niet echt los te laten.
  • Snuffelstages. Misschien vinden werknemers met onzekerheidsvermijding dan wel een oplossing in het lopen van snuffelstages in andere bedrijven? Tijdens hun job krijgen ze in 2050 die kans om te verkennen. En niet alleen de werkzoekenden zoals nu het geval is.
  • Loopbaaninactie. Het betreft hier ‘het niet handelen naar een gewenste loopbaanverandering’. Wanneer je dit gegeven koppelt aan het voorgenomen digitaliseringsbeleid van de VDAB, dan zal de monitoring op maat van individuele beroepsactieve burgers een alsmaar grotere impact hebben op de actieplanningen.
  • Loopbaangezondheid. We krijgen met zijn allen ieder voor zich een jobmanager die bij regelmaat de gezondheid van onze loopbaan checkt en analyseert. Loopbaanbegeleiding in vijfde versnelling?
  • ‘Hire and fire-principe’. Bedrijven gaan voor het ‘hire and fire-principe’. Ze zullen niet meer investeren maar kort op de bal spelen met flexibele HR-oplossingen voor de actuele problemen. Een hele uitdaging voor de HR-dienstverlenende organisaties.

Twijfel je? Ik ook.

Maar misschien valt er dan toch nog wat te leren van de voetbalwereld vandaag met haar uitleencontracten en managers die de voetballoopbaan van hun speler regisseren. Kijken dus naar het WK 2020 –Russia! Uw tijdsinvestering wordt niet vergoed door uw werkgever.

Bert Boone

 

Reactie toevoegen

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
CAPTCHA
Deze vraag is om te testen of u een menselijke bezoeker bent en om geautomatiseerde spam te voorkomen.

Downloads