JoTa werkt

Wie na het uitlezen van dit boek, een initiatief van o.m. Werkplekarchitect Vzw Apart, er geen jota van begrijpt, is niet van deze wereld. Een prachtige beschrijving van een zoektocht met kwetsbare  jongvolwassenen op de arbeidsmarkt neemt je mee in de concrete verhalen. Deze manier van werken laat je voelen welke werkmodellen en visies achter het concrete werk schuilen. Gewoon super. Een aanrader voor elke begeleider met kwetsbare mensen. Zeker met de komst van ESF -oproep 457 die het werken met inactieven promoot.

Binnen JoTa gaat het om een opleiding van jongvolwassenen tot 30 jaar die diverse en ernstige problemen ervaren om aan werk te geraken. Het initiatief kleurde voor mij direct rond ervaringsleren en activeren. Ervaringsleren, gedragen door  succeservaring, motivatie en zelfvertrouwen. Activeren dat je leert koppelen aan een aantal werk-woorden, zoals aanklampen, geloven, samenwerken, iets betekenen, nooit opgeven.

Eindelijk zie ik in dit initiatief ook een overheid ( Vdab, OCMW's, provincie) die een inspanningsverbintenis aangaan en zich niet louter focussen op de korte termijnresultaten. Dergelijk kader geeft een boost aan de gedrevenheid van begeleiders om te blijven aanklampen, geduld te tonen en opnieuw kansen te geven. Dit is investeren in activeringsbeleid, in schril contrast met het gevoerde tenderbeleid dat te veel inzet op bestraffen en te weinig op daadwerkelijk activeren. Dit initiatief stoelt op krachtgericht en ervaringsgericht leren en werken op sterktes. " Het is zoals met de blokken spelen. Het is bijna niet mogelijk daarin te mislukken."

De succesfactoren voor degelijk opzet laten zich raden: de juiste schaal (kleinschalig werken), de juiste partners met de juiste personen en geld. Het deed deugd om enkele beleidsontwikkelaars en -makers en onderzoekers  te horen vertellen dat investeren in begeleiding van mensen via leefloon met een activeringsplan een terugverdieneffect heeft. Meer nog: ik denk dat er gewoonweg geen alternatief is. Want naar welk een samenleving evolueren we als we niet meer investeren in mensen?

Bert Boone

Reactie toevoegen

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
CAPTCHA
Deze vraag is om te testen of u een menselijke bezoeker bent en om geautomatiseerde spam te voorkomen.

Downloads