Inclusief Doenken werkt!

lachend overleg

Het communicatieatelier van het Integratiepact  op 13 december 2018 was leerrijk. Talrijke tips om in je communicatie te ‘reframen’. Niet alleen de politiek bedrijft deze  kunde als een kunst.

En ik geef het meteen mee: je kan nu surfen naar de spiksplinternieuwe site www.integratiepact.be. Je kan je informeren of kennis en ervaringen  delen. Sterpunt Inclusief Ondernemen zal zeker input leveren aan het Integratiepact. Want met onze recentste publicatie ‘Inclusieboek 2018’ en onze genomineerde inclusieve ondernemingen als ambassadeurs hebben we een bijdrage te leveren aan het integratiedebat.

We kregen al direct mee: integratie wordt beter vervangen door verbondenheid en solidariteit. Niet alleen een goede  reframing voor kersttijd.

Vlaams Minister-president Geert Bourgeois stelt: “Integratie is een wederkerig verhaal; wij moeten vanuit onze kant ook meer inspanningen leveren als overheid, middenveld en burgermaatschappij.” Wie zijn wij als goede Belgen om dat niet te concretiseren?

Onderzoek van  Equinet leert dat  België hoog scoort op universalisme, altruïsme en plezier. Vlamingen worden niet intoleranter, tenzij op identiteit. Teloorgang van de eigen cultuur is hun grootste zorg. Dit heeft consequenties in de manier waarop we onze communicatie willen kadreren.

Een poging? De meeste Vlamingen willen bijdragen aan het goede van hun samenleving. Werken is daarbij een belangrijke hefboom om een wezenlijke bijdrage te leveren. Maar er is ook  een afstand tot de arbeidsmarkt en een afstand tot de arbeidskracht.  Daarom zetten we ons samen  in om alle mensen met potentieel talent te matchen met een welwillende werkplek. Ondernemers, hun werkplek en werkzoekenden die elkaar vinden. Inclusief doenken: denken en doen! Inclusief werken en ondernemen werkt !

De tips die we kregen? Geef een samenhang en betekenis aan je werkelijkheid. Definieer het probleem. Zoek een morele basis voor de beweeglijke middengroepen. Loop in de schoenen van je doelgroepen. Beelden spreken boekdelen. Geef een oplossing. En….

Herhaal. Herhaal. Herhaal. Eerst geïnstalleerde  frames zijn dominanter. Hoe dominanter, hoe meer tegenstrijdige informatie genegeerd wordt. Zullen we dus een tandje bijsteken? Inclusief werken en ondernemen  werkt. Nog een keer? Inclusief werken en ondernemen  werkt. Inclusief  werken en ondernemen werkt.

Tot in 2019. Al doenkend.

Bert Boone

Reactie toevoegen

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
CAPTCHA
Deze vraag is om te testen of u een menselijke bezoeker bent en om geautomatiseerde spam te voorkomen.

Downloads