Het grote arbeidsmarktdebat

10 politieke partijen kon FEDERGON verzamelen om hun visie te horen over het arbeidsmarktbeleid in Vlaanderen en België. Wim De Vilder loodste ons doorheen een aantal stellingen, waarop wel getimede 2’-antwoorden hun weg vonden naar een breed publiek van HR-professionals. Wat leerden we uit hun verhalen?

Levenslang leren en vorming, kortom investeren in competenties staat eensgezind op de agenda. Sommigen spreken over opleidingsdeals, anderen over leer- of opleidingsrekeningen, al of niet in combinatie met coaching, zodat mensen meer grip krijgen op hun loopbaanontwikkeling. En ja, bij regelmaat worden de kansengroepen of een doelgroepenbeleid vermeld als extra aandachtspunt.

De activering van inactieven (langdurig zieken) wordt met handschoenen aangevat. Eenieder begint het belang van het preventieve luik te benadrukken. Er wordt genuanceerd gesproken: “arbeidsongeschikt betekent nog niet ziek”. De begeleiding naar reïntegratiejobs, naar andere sectoren,…..er klinkt motivatie om elk arbeidspotentieel opnieuw in te zetten op werkbaar werk.

Ook de transitietrajecten hebben de politiekers bereikt: er is oor naar om in ruil voor ontslagvergoedingen eerder te investeren in vroegere heroriënteringen (en niet enkel voor de 55-plussers).

Wanneer moderator De Vilder tot slot vraagt naar dé ultieme maatregel die prioritair te realiseren is, komen de verschillen in richting zelfs in een one minute antwoord naar boven: activeer naar werkbaar werk en beloon de bedrijven ervoor; de ontstane polarisatie op de arbeidsmarkt keren; een ander type loopbaanmodel ontwikkelen; mensen minder afhankelijk maken van hun uitkering en de werkloosheidsuitkering in tijd beperken; een antwoord vinden op de automatisering en het vertrouwen voor de omslag behouden. Ik laat u raden wie wat zei. Maar jij komt het alvast via hun programma’s te weten.

Bert Boone

Reactie toevoegen

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
CAPTCHA
Deze vraag is om te testen of u een menselijke bezoeker bent en om geautomatiseerde spam te voorkomen.

Downloads