Met ESF naar de toekomst kijken.

Negen Werkplekarchitecten (Compaan, De Sluis, Emino, Goep Intro, Mentor, Ocmw Gent, SBM, Sterpunt Inclusief Ondernemen, WEB) gingen in op de uitnodiging van ESF om samen eens te kijken hoe de ESF werking nu wordt gepercipieerd en wat er op het verlanglijstje staat naar de volgende jaren en de volgende programmaperiode. Met al deze input gaat het ESF de volgende maanden aan de slag om een nieuw programmakader te maken dat een draagvlak heeft.

Uiteraard kregen de actualiteiten voorrang als opwarmer. Er is veel vooruitgang geboekt in de administratieve vereenvoudiging die soms schril afsteekt tegen de zware tender-administratie. De cultuur van dialoog en correcte controle wordt geapprecieerd. Er blijven vragen hangen naar toelichting rond de deminimis-regels, flexibilisering in diploma-vereisten van medewerkers en langere duurtijd van projecten in functie van een betere implementatie.

Naar de toekomst toe leven er vandaag vragen naar verhoogde budgetmiddelen om de job- en taalcoaching op de werkvloer (een groeiende vraag van werkgevers) kwalitatief te kunnen ondersteunen. Jobcrafting in de zorg lijkt momenteel opportuniteiten te kunnen creëren. En ook het levenslang leren voor de jobcoaches en arbeidsconsulenten zelf wordt van belang voor een blijvende kwalitatieve dienstverlening die ook voor deze professionals evolueert. In het werkveld wordt duidelijk dat het maken van lokale partnerschapsplatformen, de overheid incluis, de nodige aandacht en competenties zal vragen.

Voor het programma 2021-2027 blijven de vragen naar ondersteuning voor outreachend activeren vooraan staan om de beleidsambities naar activering toe waar te maken binnen een arbeidskrapte op de arbeidsmarkt. Actoren blijven hopen dat ESF een lans kan blijven breken voor innovatie en transnationale verbinding. Vlaanderen zit achteraan het Europese peloton wat het levenslang leren betreft. De categorisering van specifieke doelgroepen zette de focus meteen op jongeren, ouderen, laaggeschoolden en vrouwelijke alochtonen. De vraag blijft evenwel of deze categorieen expliciete projecten dienen te hebben, dan wel dat ze inclusief bijzondere aandacht krijgen. Monitoring blijft aangewezen.

Reactie toevoegen

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
CAPTCHA
Deze vraag is om te testen of u een menselijke bezoeker bent en om geautomatiseerde spam te voorkomen.

Downloads