10 tips om doeltreffender feedback te kunnen geven

Interne mentoren/peters/meters/buddy's zijn de sleutelfiguren in een onderneming. Vaak zijn ze het aanspreekpunt voor nieuwe medewerkers of stagiairs.

Omdat we merken dat mentoren deze taak vaak bovenop hun gewone takenpakket moeten uitoefenen en er niet altijd ruimte is voor opleidingen of bijscholingen, organiseren we samen met verschillende Werkplekarchitecten de Mentorcafés. In deze laagdrempelige sessies van ongeveer 2 uur kunnen mentoren met elkaar in gesprek gaan, ervaringen uitwisselen en vragen stellen. Want elke sessie wordt begeleid door een professionele jobcoach van een Werkplekarchitect die mee antwoorden kan bieden op de vragen waarmee de mentoren zitten. 

In één van de afgelopen mentorcafé's kwamen volgende tips aan bod om doeltreffend feedback te kunnen geven. We delen ze graag met jullie. 

Heb je interesse om deel te nemen aan een volgend Mentorcafé?  Dan kan je je gratis inschrijven via deze link. De mentorcafés worden volledig gratis aangeboden met financiele steun van ESF. 

TIP 1: Geef steeds je feedback op een rustige manier en in een rustige omgeving. Let ook op de timing van je feedback: geef het zo snel mogelijk, maar tracht ervoor te zorgen dat er zo weinig mogelijk emoties aan te pas komen.   

TIP 2: Let op je non-verbale communicatie. Benoem dit indien je merkt dat dit tegenslaat.  

TIP 3: Gebruik het Sandwich Model: begin je verhaal positief, geef daarna eventueel je negatieve feedback, om daarna weer positief te eindigen.  

TIP 4: Stel bij anderstalige werknemers tijdens je feedback voldoende vragen. Laat de ontvanger jouw feedback herhalen, zodat je weet of dit goed is begrepen. Probeer je feedback in de mate van het mogelijke ook zoveel mogelijk visueel te maken.  
Weet dat je ook gratis beroep kan doen op een taalcoach voor de taalondersteuning van anderstalige werknemers op de werkvloer. Meer info kan je terugvinden via www.jobentaalcoaching.be.  

TIP 5: Probeer tijdens het feedback geven te verwijzen naar je eigen gevoel en hoe jij het gedrag van een ander ervaren hebt.  

TIP 6 : Stel open vragen zodat je voldoende context mee krijgt en weet hoe de ontvanger jouw feedback ervaart.   

TIP 7: Geef voldoende concrete en duidelijke voorbeelden mee wat je verwacht van de ontvanger.   

TIP 8: Stel gerust enkele uitdagende doelen die de ontvanger nog niet zelfstandig doet, maar dat wel binnen handbereik ligt. Zo daag je de personen ook uit om zichzelf te testen.  

TIP 9: Zorg ervoor dat je bij gevoelige thematieken (alcoholprobleem, armoede, geurhinder, …) een luisterend oor biedt. Laat blijken dat er samen aan de slag mee gegaan kan worden. Maak het bespreekbaar, maar benadruk eventueel de confidentialiteit indien het gevoelig ligt. Om deze confidentialiteit te bewaren kan je eventueel een vertrouwenspersoon aanduiden.   

TIP 10: En tenslotte, de manier van feedback geven varieert vaak van persoon en van situatie. Dus oefenen baart kunst en daardoor word je ook zelf minder onzeker om over gevoelige thema’s te praten.   

Wil jij mee participeren in een Mentorcafé en zo concrete handvaten aangereikt krijgen rond verschillende thematieken? Ontdek meer op http://www.dewerkplekarchitecten.be/mentorcafés

Reactie toevoegen

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
CAPTCHA
Deze vraag is om te testen of u een menselijke bezoeker bent en om geautomatiseerde spam te voorkomen.

Downloads